Goodreads, de socialenetwerksite voor en door bibliofielen die onder de vleugels van Amazon zit, heeft ook dit jaar zijn Choice Awards uitgereikt. In 20 verschillende categorieën kozen de gebruikers van de website hun favorieten. Dit jaar werden zo maar even 3.887.450 stemmen geteld.

De meest begeerde award (die voor beste fictie) gaat in 2017 naar de Amerikaanse schrijfster Celeste Ng voor haar roman Little Fires Everywhere. Op Vreemder Dan Fictie zijn we uiteraard vooral geïnteresseerd in de winnende non-fictiewerken, en die vinden we terug in vier categorieën.

Maandelijks boekentips in je mailbox?-2 kopie

Beste non-fictie: ‘How to Be a Bawse’

how to be a bawseToegegeven, dit is een winnaar die wenkbrauwen doet fronsen. In How to Be a Bawse: A Guide to Conquering Life doet YouTube-fenomeen Lilly Singh – beter bekend als ‘superwoman’ – uit de doeken hoe je succesvol wordt. Daarbij lijkt ‘succes’ vooral gelijkgesteld te worden met ‘veel volgers hebben op sociale media’. Nu, als dat je doel zou zijn, dan heeft Lilly Singh je waarschijnlijk wel wat te leren: de Canadese heeft maar liefst 12.7 miljoen subscribers op YouTube en 7 miljoen volgers op Instagram. Wie zich geen dergelijke doelen stelt, is misschien meer geïnteresseerd in de rest van de top vijf:

 • Dear Ijeawele, or a Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions (Chimamanda Ngozi Adichie)
 • The Stranger in the Woods: The Extraordinary Story of the Last True Hermit (Michael Finkel)
 • The Lost City of the Monkey God: A True Story (Douglas Preston)
 • From Here to Eternity: Traveling the World to Find the Good Death (Caitlin Doughty)

Beste memoire of autobiografie: ‘What Happened’

what-happened-9781501175565_hrEen goed jaar geleden konden we het amper geloven: de even gehaaide als geföhnde zakenman Donald Trump zou de 45ste president van de Verenigde Staten worden. Velen vragen zich nog steeds af hoe dat in godsnaam is kunnen gebeuren. In ‘What Happened’ probeert Hillary Rodham Clinton die vraag voor een stuk te beantwoorden. Haar openhartige memoire over de nominatie, de verkiezingsstrijd en de uiteindelijke nederlaag werd verkozen als het beste autobiografische werk van het jaar. Ook in de top vijf:

 • Hunger: A Memoir of (My) Body (Roxane Gay)
 • Unfiltered: No Shame, No Regrets, Just Me (Lily Collins)
 • Daring to Drive: A Saudi Woman’s Awakening (Manal Al-Sharif)
 • You Don’t Have to Say You Love Me (Sherman Alexie)

Beste geschiedenis of biografie: ‘The Radium Girls’

the radium girlsIn The Radium Girls: The Dark Story of America’s Shining Women vertelt Kate Moore het verhaal van de vrouwen die begin 20ste eeuw werkten in de Amerikaanse ‘radium-dial factories’. Dit ware fabrieken waar de wijzers van klokken werden behandeld met radiumhoudende verf, waardoor ze lichtgevend werden. De vrouwen werden langdurig blootgesteld aan het uiterst radioactieve radium, een scheikundig element dat enkele jaren eerder, in 1898, was ontdekt door ontdekt door Pierre en Marie Curie. Toen de ‘shining girls’ zelf ziek begonnen te worden, probeerden de fabriekseigenaars het zaakje onder de mat te vegen. Hun strijd voor rechtvaardigheid reconstrueerde Kate Moore in The Radium Girls. Ook in de top vijf:

 • Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI (David Grann)
 • Victoria: The Queen: An Intimate Biography of the Woman Who Ruled an Empire (Julia Baird)
 • Jane Austen at Home (Lucy Worsley)
 • Apollo 8 (Jeffrey Kluger)

Beste wetenschap & technologie: ‘Astrophysics for People in a Hurry’

neilAstrofysicus Neil deGrasse Tyson, bekend als gezicht van de schitterende Cosmos-remake, werd al meermaals geprezen voor zijn vermogen om complexe wetenschap toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In zijn New York Times bestseller Astrophysics for People in a Hurry gebruikt hij het beproefde recept van humor en vertelkracht om niet-gespecialiseerde lezers mee te nemen in de fascinerende wereld van de astrofysica. Ook in de top vijf:

 • Inferior: How Science Got Women Wrong—and the New Research That’s Rewriting the Story (Angela Saini)
 • Everybody Lies: Big Data, New Data, and What the Internet Can Tell Us About Who We Really Are (Seth Stephens-Davidowitz)
 • We Have No Idea: A Guide to the Unknown Universe (Jorge Cham & Daniel Whiteson)
 • The Death and Life of the Great Lakes (Dan Egan)

Heeft deze post je warm gemaakt voor Goodreads? Mijn profiel vind je hier.

Blijf op de hoogte via Facebook en Twitter of abonneer je op de VDF-nieuwsbrief