VRT – de Vlaamse Radio- en Televisieomroep – maakte vandaag bekend dat het een nieuwe boekenprijs lanceert. Roepnaam: De Hugo’s, een verwijzing naar Vlaanderens grootste en bekendste schrijver. Neen, niet Hugo Matthysen, maar Hugo Claus.

Vanaf november 2018 vallen er jaarlijks tien Hugo’s te rapen. Elk VRT-merk, van Studio Brussel tot Klara en van Ketnet tot Sporza, krijgt een ambassadeur die zijn of haar kijkers en luisteraars oproept om samen op zoek te gaan naar de beste boeken van het jaar in verschillende genres. Het gaat telkens om bekende gezichten die naar eigen zeggen houden van boeken (zie de lijst onderaan). De winnaars krijgen ‘eeuwige roem en een passend kunstwerk’ – dit tot grote ergernis van Jeroen Olyslaegers.

‘Geen literaire prijs’

De Hugo’s moeten vooral het lezen bij een breed publiek promoten, door de veelheid van boeken en genres in de kijker te zetten.

“VRT wil met De Hugo’s vooral de liefde voor boeken en lezen in de verf zetten”, zegt Chantal Pattyn, cultuurmanager van VRT daarover in een persbericht. “Omdat VRT met deze boekenprijzen zoveel mogelijk mensen wil bereiken, kunnen De Hugo’s naar allerlei soorten boeken gaan: romans, non-fictie, kinderboeken, boeken voor young adults, graphic novels, strips, kunstboeken en poëzie.”

Dat hier en daar wordt gesproken over een ‘literaire prijs’ is dan ook niet helemaal juist. Zoals Chantal Pattyn in De Ochtend op Radio 1 zei: “Het is geen literaire prijs. Ik vind niet dat het aan de VRT is om een literaire prijs te organiseren, dat moet die sector zelf doen. Dit gaat over iets anders. Dit gaat over leesbevordering.”

Nog een jaartje wachten

De eerste Hugo’s worden uitgereikt in november 2018. De boeken die in aanmerking komen zijn uitgegeven tussen 1 september 2017 en 31 augustus 2018 en oorspronkelijk in het Nederlands geschreven. Vertalingen en heruitgaven komen niet in aanmerking. Op 1 september 2018 stellen de tien ambassadeurs hun shortlist van vijf boeken voor, waarna het publiek kan stemmen voor de tien winnaars.

Benieuwd hoeveel informatieve non-fictie we in de longlist zullen terugvinden!

De tien ambassadeurs

  • VRT NWS: Annelies Van Herck
  • Sporza: Michel Wuyts
  • Eén: Kamal Kharmach
  • Canvas: Sofie Lemaire
  • Ketnet: Leonard Muylle
  • Radio 1: Friedl’ Lesage
  • Radio 2: Cathérine Vandoorne
  • Klara: Sieglinde Michiel
  • MNM: Tom De Cock
  • Studio Brussel: Stijn Van de Voorde

De partners van VRT bij het project zijn: boek.be, deBuren, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Iedereen Leest, VAV, VVBAD, Canon Cultuurcel, de organisatoren van literaire events, de Auteurs en Sabam for Culture.

Blijf op de hoogte via Facebook en Twitter of abonneer je op de VDF-nieuwsbrief