De term podcast dook voor het eerst op in 2004. Simpel gezegd zijn het audiobestanden die aangeboden worden via digitale platformen zoals iTunes, Stitcher of SoundCloud. Het is audio on demand, wat wil zeggen dat je ernaar luistert waar en wanneer jij dat wil.

Met nog andere woorden: wat Netflix is voor televisie, is podcasting voor radio. Interessant verschil: podcasts zijn doorgaans gratis.

Maandelijks boekentips in je mailbox?-3 kopie

In de Verenigde Staten is podcasting altijd al relatief populair geweest, terwijl Europa wat achterop leek te hinken. Daar komt de laatste jaren echter duidelijk verandering in. Ook in Nederland en Vlaanderen beginnen podcasts steeds meer oren te veroveren. Het aanbod neemt gestaag toe, waardoor het gaandeweg ook moeilijker wordt om het kaf van het luisterwaardige koren te scheiden.

In verschillende categorieën licht ik negen – nee, geen tien – podcasts uit die liefhebbers van informatieve non-fictie ongetwijfeld zullen weten te pruimen.

Filosofie: Kant, en klaar 

Kant, en klaar is de ‘denkende podcast’ van Radio Klara. Greet van Thienen spreekt met filosofen en stelt zich vragen over het leven en onze tijd. Via uiteenlopende denkers zet deze podcast deuren open naar andere manieren van kijken naar de werkelijkheid. De ultieme vraag: wie zijn wij als mens? Onder meer Martha Nussbaum, Pieter Thyssen, Peter Singer en Lode Lauwaert passeerden al de revue.

klara.be/kantenklaar

Actualiteit: The Daily

This is how the news should sound. In deze podcast van The New York Times spit gastheer Michael Barbaro elke weekdag een frappant verhaal uit. Dat doet hij door journalisten van de krant zelf te interviewen. Elke aflevering duurt 20 minuten tot een half uur en geeft je ook een overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten van de dag. Journalistiek van de bovenste plank, in audioformaat.

nytimes.com/podcasts/the-daily

Maatschappij: Interne Keuken

Met Interne Keuken zeur ik in principe, want dit is een ‘analoog’ programma van Radio 1 dat echter ook als podcast wordt aangeboden. Het wordt al enkele jaren gepresenteerd door Koen Fillet en Sven Speybrouck. Wekelijks interviewen ze twee uur lang live vier gasten die “hebben nagedacht over het leven en de wereld en praten met hen over wetenschap, geschiedenis en samenleving.”

radio1.be/programma/interne-keuken

Frisse ideeën: TED Radio Hour

TED-talks zijn een begrip geworden. Deskundigen van over de hele wereld lichten in een twintigtal minuten een idee toe in uiteenlopende disciplines. Via de podcast Ted Talks Daily kan je veel van deze talks gewoon herbeluisteren, maar daarnaast is er ook Ted Radio Hour, een wekelijkse show waarin gastheer Guy Raz de sprekers nog eens extra aan de tand voelt. A journey through fascinating ideas, astonishing inventions, and new ways to think and create. 

npr.org/programs/ted-radio-hour/

Design in de brede zin: 99% invisible

Een persoonlijke favoriet. In deze podcast bespreekt gastheer Roman Mars het ‘design’ van de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarbij gaat het niet enkel over het ontwerp van producten, maar bijvoorbeeld ook over thema’s als het universeel basisinkomen of de manier waarop algoritmen onze levens beïnvloeden. Met 150 miljoen downloads is dit één van de populairste podcasts op iTunes. En terecht.

99percentinvisible.org

Wetenschap: StarTalk Radio

Science meets comedy. In deze podcast bespreken astrofysicus Neil deGrasse Tyson (ook bekend van Cosmos) en zijn gasten astronomie, fysica en andere nerdiness met een flinke scheut humor. Interessante gasten die Tyson al voor zijn microfoon kreeg zijn onder meer Buzz Aldrin, Morgan Freeman en Richard Dawkins.

www.startalkradio.net

Technologie: How life works

How Life Works is een podcast over de impact van technologie. Het wordt gemaakt door de mensen van Gent M, een groep vrienden en collega’s uit Gent die stil staat bij digitale technologie, transformatie en creativiteit. Het sappige Gentse accent van gastheer Fredo De Smet neem je er met plezier bij.

www.gentm.be/radio/

Geschiedenis: Stuff you missed in History class

The Stuff Network produceert verschillende podcasts, waaronder Stuff You Should Know, Stuff to Blow Your Mind en Stuff Mom Never Told You. Liefhebbers van geschiedenis vinden wellicht het meest hun gading in Stuff you Missed in History Class, een populairwetenschappelijke show waarin stukjes wereldgeschiedenis op een onderhoudende manier gefileerd worden.

www.missedinhistory.com/podcasts

Boeken: Atlas Contact

Er zijn nog niet veel uitgeverijen die aan het podcasten zijn geslagen, maar Atlas Contact is een nobele uitzondering. De bijzondere en nieuwe ideeën die ze verspreiden via hun boeken verpakken ze nu en dan ook als podcasts. Zo maakten ze al interessante reeksen met Geert Mak, Joris Luyendijk, Dick Swaab en Ewoud Kieft.

atlascontact.nl/podcasts

Blijf op de hoogte via Facebook en Twitter of abonneer je op de VDF-nieuwsbrief