De astronomische herfst is afgetrapt: dag en nacht duren vandaag precies even lang. Herfst: dat is niet alleen één van de moeilijkste rijmwoorden in de Nederlandse taal, het is ook het perfecte excuus om minder uit je zetel te komen. Afgezien van de occasionele boswandeling is het vooral tijd voor warme dranken, haardvuren, leeslampen en boeken.

 

Aan nieuwe titels geen gebrek, want rond de jaarlijkse boekenhoogmis (van 19 oktober tot 12 november in Antwerp Expo) wordt traditioneel een karrenvracht nieuwe boeken gelanceerd. Onder de non-fictiewerken zijn dit vijf titels om naar uit te kijken.

Wat er op het spel staat (Philipp Blom)

wat er op het spel staat philipp blom.jpegPhilipp Blom heeft nog nooit een slecht boek geschreven,” aldus Jeroen Olyslaegers. Ik ben het roerig met ‘m eens: Blom tekent steevast voor meeslepende vertelkracht gekoppeld aan haarscherpe historische analyse. In Wat er op het spel staat onderzoekt hij het scharnierpunt waarop de homo sapiens zich bevindt. Aan de hand van andere aardverschuivingen, zoals het einde van het Romeinse Rijk, de Verlichting en de Duitse Weimarrepubliek, schetst hij de toekomst van wat wij voor waardevol houden: vrijheid, tolerantie, het klimaat, arbeid, democratie en mensenrechten. In De opstand van de natuur, bekeek Blom de klimaatcrisis al door een historische bril. Nu pakt hij het breder aan en komen ook de digitalisering van arbeid en het verlies van zin en betekenisgeving aan bod. Verschijnt bij De Bezige Bij in oktober 2017 (224 p.)

Lees de recensie door Vreemder dan Fictie

Het empathisch teveel (Ignaas Devisch)

ignaas devisch het empathisch teveel.pngMet Rusteloosheid brak professor ethiek, filosofie en medische filosofie Ignaas Devisch in 2016 een lans voor de positieve kanten van een mateloos leven. In Het empathisch teveel buigt hij zich over de roep om meer empathie die onze tijd kenmerkt. Opnieuw stelt hij de vraag die niet voor hand ligt: is empathie altijd goed? Het menselijk vermogen zich in te leven in anderen wordt doorgaans beschouwd als een stuwende kracht voor moreel handelen, maar is het ook een wondermiddel waarmee we alle maatschappelijke problemen kunnen oplossen? Een zekere onverschilligheid is gewenst en soms zelfs bittere noodzaak, stelt Devisch. Het lijkt zijn handelsmerk te worden: originele invalshoeken voor actuele maatschappelijke debatten creëren, aan de hand van een prikkelende ideeëngeschiedenis én uitdagende vragen. Verschijnt bij De Bezige Bij in oktober 2017 (192 p.)

Het dienstmeisje van Degrelle (Simone Korkus)

het dienstmeisje van degrelle simone korkus.jpgSimone Korkus woont en werkt als journalist in Israël. Haar boek De belofte en het land: een reis langs de Israëlische muur werd genomineerd voor het beste Nederlandstalige non-fictieboek. In Het dienstmeisje van Degrelle vertelt Korkus het opmerkelijke verhaal van Hannah Nadel, een joodse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog als dienstmeisje belandt in het Brusselse huis van de zus van Léon Degrelle (de Belgische oprichter van de fascistische beweging Rex die zich later aansloot bij de Waffen-SS). Korkus reconstrueert deze onwaarschijnlijke geschiedenis en toont hoe het leven in oorlogstijd heel wat grijze zones bevat. Is verschenen bij Polis in september 2017 (304 p.)

Lees de recensie door Vreemder Dan Fictie

Ik moest alleen komen (Souad Mekhennet)

ik moest alleen komen souad mekhennetWat speelt zich af in de hoofden van jihadisten en waarom gaan ze tot geweld over? Die vraag dreef de Duitse journaliste Souad Mekhennet op een gevaarlijke zoektocht van Duitse steden tot het Turks-Syrische grensgebied. Mekhennet schuwt geen risico’s om belangrijke figuren van Al Qaida, de Taliban en IS te interviewen. Als haar gevraagd wordt alleen naar een interview te komen, weet ze nooit wat haar te wachten staat. Met Ik moest alleen komen wil Mekhennet de opkomst van het islamitische radicalisme verklaren en een brug slaan tussen de islamitische en westerse wereld. Is verschenen bij Nieuw Amsterdam in september 2017 (336 p.)

De imam en de atheïst (Khalid Benhaddou, Maarten Boudry)

In 2014 verscheen De ketter en de kerkvorst, een gesprek tussen de voormalige aartsbisschop André Léonard en professor emeritus filosofie en ethiek Etienne Vermeersch, opgetekend door journalist Joël De Ceulaer. Drie jaar later verschijnt iets wat je een sequel zou kunnen noemen: imam Khalid Benhaddou en wetenschapsfilosoof Maarten Boudry gaan in gesprek over hete maatschappelijke hangijzers:  waar komt de IS-terreur vandaan? Is de islam verenigbaar met de moderniteit? Vullen geloof en wetenschap elkaar aan of zullen ze onherroepelijk blijven botsen? Verschijnt bij Polis in november 2017 (224 p.)

Blijf op de hoogte via Facebook en Twitter of abonneer je op de VDF-nieuwsbrief