Elk jaar reikt boekensite en lezerscommunity hebban.nl publieksprijzen uit aan de beste boeken van het voorbije jaar. Lezers kunnen vanaf 23 september voor hun favorieten stemmen in vier categorieën: non-fictie, thrillers & spanning, young adult en literatuur & romans. Vandaag werd de shortlist voor de categorie non-fictie bekendgemaakt.

> Volg hier al het nieuws over de Hebban Awards

De boeken die de shortlist haalden zijn volgens de Hebban-redactie “boeken waar we niet omheen kunnen, omdat ze op Hebban en daarbuiten uitzonderlijk populair waren, goed werden verkocht en/of zeer goed werden beoordeeld door lezers.”

Binnen elke categorie kan daarnaast ook gestemd worden voor 25 extra boeken die net buiten de nominaties vielen. Deze zogenoemde ‘runners-up’ werden geselecteerd door een random geselecteerde groep van 5.000 actieve lezers (waaronder ikzelf).

> Volg Vreemder dan Fictie op Hebban.nl

Eén bedenking: hoewel de Awards volgens Hebban zijn uitgegroeid tot “de belangrijkste publieksprijzen voor boeklezend Nederland en Vlaanderen” valt toch op dat alle boeken op shortlist voor non-fictie geschreven zijn door Nederlandse auteurs. Benieuwd of dezelfde trend zich aftekent in de andere categorieën.

De shortlist non-fictie

hebban awards 2017 non-fictie
Afbeelding via hebban.nl

1. Judas (Astrid Holleeder)

Het verhaal van Astrid Holleeder over haar broer, topcrimineel Willem ‘De Neus’ Holleeder. Die laatste is wellicht het meest bekend als één van de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken. Het boek voerde maandenlang de bestsellerlijsten aan. Volgens Hebban-recensent Guy Doms is het “een indrukwekkend en beangstigend familieportret”. Judas is verschenen bij Uitgeverij Lebowski.

2. De levens van Jan Six (Geert Mak)

In De levens van Jan Six vertelt historicus Geert Mak het verhaal van de Sixen, een beroemd Amsterdams patriciërsgeslacht. Mak wist een schatkist aan bronmateriaal om te zetten in een uniek verhaal en maakt geschiedenis tastbaarder dan ooit met deze meeslepende familiekroniek. De levens van Jan Six van is verschenen bij uitgeverij Atlas Contact. Lees de recensie door Vreemder dan Fictie.

3. Thomas Dekker – mijn gevecht (Thijs Zonneveld)

In dit spraakmakende boek maakt de voormalige wielrenner Thomas Dekker komaf met de leugens. De kroonprins van het Nederlandse wielrennen liet zijn verhaal over doping, geld en ‘Oost-Europese hoertjes’ optekenen door wielerjournalist Thijs Zonneveld. “Stof tot nadenken”, aldus Hebban-recensent Dick van der Veen.  Thomas Dekker – Mijn gevecht is verschenen bij uitgeverij Voetbal Inside.

4. Juliana (Jolande Withuis)

Een biografie over de Nederlandse monarch Juliana, ook wel gekend als ‘de koningin der koninginnen’ (1909-2004). Jolande Withuis baseerde haar werk op brieven en ander nooit eerder gepubliceerd privémateriaal. Daarmee schreef ze niet alleen een intieme en indringende levensgeschiedenis, maar ook een portret van een veelbewogen eeuw. Juliana is verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij.

5. Je ziet mij nooit meer terug (Sonja Barend)

Sonja Barend was decennialang een van de meest vertrouwde gezichten op de Nederlandse televisie. In Je ziet mij nooit meer terug gaat ze op zoek naar antwoorden op haar eigen vragen die te maken hebben met het lot van haar vader en moeder in oorlogstijd.  In deze indringende memoires geeft ze inzicht in wat zowel haarzelf als haar televisiewerk beweegt. Je ziet mij nooit meer terug is verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij.

6. MINDF*CK (Victor Mids en Oscar Verpoort)

Victor Mids en Oscar Verpoort geven de geheimen prijs achter hun spectaculaire tv-programma MINDF*CK. Aan de hand van illusies, psychologie, geneeskunde en vingervlugheid geven zij een uniek inkijkje in de werking – en de feilbaarheid – van je brein. Met 101 illusies en experimenten  tonen ze  hoe makkelijk je hersenen en zintuigen je voor de gek kunnen houden. Het boek is verschenen bij Maven Publishing.

De 25 runners-up

  1. Bas Heijne – Onbehagen
  2. Bruce Springsteen – Born to Run
  3. Carolijn Visser – Selma
  4. Dalai Lama & Desmond Tutu – Het boek van vreugde
  5. Dick Swaab – Ons creatieve brein
  6. Eva Rovers – Boud
  7. Francine Oomen – Oomen stroomt over
  8. Héctor Garcia & Francesc Miralles – Ikigai
  9. Hugo Borst – Ach moedertje
  10. Jan Brokken – De gloed van Sint Petersburg
  11. Johan Cruijff – Johan Cruijf – Mijn verhaal
  12. Kluun & Ronald Giphart – Het eeuwige gezeik
  13. Margot Vanderstraeten – Mazzel Tov
  14. Maurits Martijn & Dimitri Tokmetzis – Je hebt wel iets te verbergen
  15. Meik Wiking – Hygge
  16. Michel van Egmond – De wereld volgens Gijp
  17. Miriam Lancewood – Mijn leven in de wildernis
  18. Mohamed el Bachiri – Een jihad van liefde
  19. Morten Stroksnes – Haaienkoorts
  20. Olav Mol – Een leven met Formule 1
  21. Sander Donkers – Hay
  22. Suzan Hilhorst – Sara & Liv
  23. Sylvia Witteman – Thuis mag ik niet meer zeuren
  24. Thomas Erdbrink – Onze man in Teheran
  25. Yuval Noah Harari – Homo Deus

Blijf op de hoogte via Facebook en Twitter of abonneer je op de VDF-nieuwsbrief

Gerelateerde boeken: