De Wereld Draait Door, de Nederlandse talkshow gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk, doet iets waar weinig andere programma’s in slagen: praten over boeken. Elke maand kiest een expertenpanel van boekenverkopers het boek van de maand. Die selectie begint aardig naam te maken: de melding “boek van de maand bij DWDD” is een heus kwaliteitslabel geworden, ook in Vlaanderen.

dwdd-logo-pers-4.jpg

Het gaat zelfs verder dan dat. Volgens hoogleraar letterkunde Erica van Boven is er sprake van een ‘DWDD-effect’. In NRC Handelsblad legde ze uit dat de boekverkoop steeds vaker een boost krijgt onder invloed van televisieprogramma’s, en met name De Wereld Draait Door.

Auteurs worden bekende Nederlanders. Dat versterkt het effect dat lezers graag over bekende Nederlanders lezen, vooral als die over hun eigen leven schrijven en helemaal als het over dood, ziekte of misdaad gaat.

Van de 31 boeken die tot eind 2016 door DWDD verkozen werden tot boek van de maand, kwamen er 28 “uit het niets” in de wekelijkse top-60 van de Nederlandse boekenwereld terecht. Terwijl de mening van het DWDD-panel aan belang wint, wijst onderzoek uit dat zowel de invloed van recensies in kranten als de impact van literaire prijzen afneemt.

Alle non-fictietoppers op rij

Opvallend is dat vooral non-fictieboeken van het DWDD-effect lijken te profiteren. Geen vaste kijker van het programma, maar toch benieuwd welke boeken sinds 2012 tot boek van de maand werden verkozen? Op www.boekvandemaand.com vind je ze allemaal. Dit zijn alle non-fictiewerken die in de lijst voorkomen:

Blijf op de hoogte via Facebook en Twitter of abonneer je op de VDF-nieuwsbrief