Hoewel de temperaturen al losjes over de 30 graden gaan, laat de echte zomer nog enkele weken op zich wachten. Dat geeft je nog nét genoeg tijd om een lijstje met zomerboeken aan te leggen. Mag er ook wat verse non-fictie op? Deze vijf leestips zijn onlangs verschenen of doen dat in de komende weken.

Maandelijks boekentips in je mailbox?-2 kopie

De haas met ogen van barnsteen (Edmund de Waal)

de haas met ogen van barnsteen edmund de waal bezige bij 2017Dit boek van de Britse schrijver en keramist Edmund de Waal verscheen al in 2010 als The Hare with Amber Eyes, maar kreeg onlangs een nieuwe vertaling. Het is een unieke familiekroniek over een joodse familie en een illustere verzameling netsukes, traditionele Japanse beeldjes uit hout of ivoor. Wanneer de nazi’s Wenen bezetten beginnen deze beeldjes aan een wonderlijke reis van Odessa over Parijs tot in Tokio. De Haas met ogen van barnsteen is een besteller in meer dan 30 landen en sleepte al meerdere prijzen in de wacht. Verschijnt in juni bij De Bezige Bij (336 p.)

Samenleven met gezond verstand (Patrick Loobuyck)

samenleven met gezond verstand patrick loobuyck polis 2017Samenleven wordt steeds moeilijker. Terrorisme, vluchtelingenproblematiek en populisme lijken symptomen van eenzelfde diepgewortelde angst en onzekerheid. Dat uit zich in ongemeen harde taal en debatten op het scherp van de snee. Volgens hoogleraar Levensbeschouwing Patrick Loobuyck laten we ons zo nog meer uit elkaar spelen. Hij pleit ervoor dat we ons inspannen om te verbinden in plaats van te polariseren. Daarvoor moeten we elkaar ernstig nemen en op zoek gaan naar een brede consensus, gebaseerd op redelijkheid. In mei verschenen bij Uitgeverij Polis (224 p.)

Lees de recensie door Vreemder dan fictie.

De geboorte van Europa (Rolf Falter

de geboorte van europa rolf falter polis 2017Na de Brexit en de vermeden Nexit en Frexit, duikt de vraag steeds vaker op: staat de Europese Unie op uiteenvallen? Om goed te beseffen wat er op het spel staat, moeten we begrijpen hoe de Europese eenmaking is begonnen, vindt Rolf Falter. Hoe en waarom sloegen de Europeanen op de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog de handen in elkaar? En had het anders kunnen lopen? De geboorte van Europa reconstrueert de kantelmomenten uit onze Europese geschiedenis. Falter toont wie we zijn, van hoever we komen en wat ons, ondanks alle meningsverschillen, zal blijven verbinden. Verschijnt in mei/juni bij Uitgeverij Polis (528 p.) 

Lees de recensie door Vreemder dan fictie.

Het einde van Europa (James Kirchik)

het einde van europa james kirchick uniekboek spectrum 2017Wie liever vooruitkijkt, komt misschien eerder bij dit boek van James Kirchick uit. De Amerikaanse correspondent voor The Daily Beast en Newsweek geeft in dit boek zijn toekomstvisie voor Europa, aan de hand van negen grote problemen die op dit moment op het continent spelen, zoals politiek populisme, Russische druk, openlijke confrontatie met de islamitische gemeenschap en anti-Europese krachten. Kirchick geeft aan welke uitdagingen serieuze bedreigingen vormen voor de Europese Droom en wat de rol van Rusland is in dit geheel. In maart verschenen bij Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum (358 p.)

Lees de recensie door Vreemder dan fictie.

De opstand van de natuur (Philipp Blom)

philipp-blom-de-opstand-van-de-natuur-de-bezige-bij-2017

Dit boek kwam al aan bod in m’n lijstje met boeken die verschenen in het voorjaar, maar verdient hier een tweede vermelding. Aan het einde van de zestiende eeuw werd Europa getroffen door de zogenoemde ‘kleine ijstijd’. Winters werden kouder en langer, rivieren bevroren en in de zomers geselden extreme stormen het land. Overal mislukten oogsten en leden mensen honger en kou. Een van de gevolgen van deze periode was de afbrokkeling van het agrarische, feodale Europa en het ontstaan van nieuwe economische activiteit in de steden. Samen met de stedelijke, industriële samenleving kwam vervolgens ook een nieuwe vorm van denken op. In april verschenen bij De Bezige Bij in april 2017 (320 p.) 

Lees de recensie door Vreemder dan Fictie.

Blijf op de hoogte via Facebook en Twitter of abonneer je op de VDF-nieuwsbrief