Goodreads, de sociale netwerksite voor en door bibliofielen, heeft deze week voor de achtste keer zijn Choice Awards uitgereikt. In 20 verschillende categorieën kozen de gebruikers van de website hun favorieten. De meest begeerde award – ‘best fiction’ – gaat dit jaar naar Liane Moriarty voor haar roman Truly Madly Guilty. Onder de winnaars bevinden zich ook een viertal non-fictiewerken. Alhoewel.

Beste non-fictie: ‘Hamilton: The Revolution’

hamiltonDe winnaar in de categorie ‘best non-fiction’ toont meteen aan dat de definitie van non-fictie een moeilijke zaak blijft. Hamilton: The Revolution van Lin-Manuel Miranda en Jeremy McCarter is namelijk het libretto van een gelijknamige Amerikaanse ‘rapmusical’, gebaseerd op de biografie van de Amerikaanse revolutionair Alexander Hamilton, geschreven door Ron Chernow.

De musical werd eerder dit jaar bekroond met een Pulitzer. In dit boek vinden fans alle teksten en exclusieve behind the scenes-weetjes terug. Vast heel leuk allemaal, maar over de vraag of dit thuishoort in de categorie non-fictie valt te twisten.

Bekijk het boek op Goodreads

Beste memoire of autobiografie: ‘When Breath Becomes Air’

when-breath-becomes-irWhen Breath Becomes Air is de postuum gepubliceerde memoire van Paul Kalanithi, een Amerikaanse neurochirurg die in 2013 te horen kreeg dat hij leed aan een agressieve en vergevorderde vorm van longkanker. Hij was 37 jaar toen hij overleed in maart 2015. Een klein jaar later verscheen Kalanithi’s boek, waarin hij zijn levensverhaal vertelt en zijn strijd tegen de ziekte beschrijft. Het stond wekenlang op nummer 1 bij de bestverkopende non-fictiewerken in The New York Times. 

Bekijk het boek op Goodreads

Beste geschiedenis of biografie: ‘Leonard: My Fifty-Year Friendship with a Remarkable Man’

51xv7tyve3l-_sy344_bo1204203200_Acteurs William Shatner en Leonard Nimoy leerden elkaar kennen op de set van The Man from U.N.C.L.E. Ze gingen echter de geschiedenis in door hun rollen in Star Trek: de eerste als Captain Kirk, de andere als Mr. Spock. Na het overlijden van Nimoy in 2015, blikt Shatner met terug op een intense vriendschap die vijf decennia duurde. Het is de emotionele biografie van een kameraadschap tussen twee legendarische acteurs.

Bekijk het boek op Goodreads

Beste wetenschap & technologie: “Zijn We Slim Genoeg Om Te Weten Hoe Slim Dieren Zijn?”

9789045028583-zijn-we-slim-genoeg-om-te-weten-hoe-slim-dieren-zijn-l-lq-fEen vertegenwoordiger uit de Lage Landen, jawel! In Zijn We Slim Genoeg Om Te Weten Hoe Slim Dieren Zijn vraagt de Nederlandse bioloog Frans de Waal zich af wat het verschil is tussen menselijke en dierlijke intelligentie. Kan een octopus gereedschap gebruiken? Voelen ratten empathie? Het zijn maar enkele vragen die de auteur bezighouden. En naarmate het onderzoek naar dierlijke intelligentie vordert, komen verrassende antwoorden aan de oppervlakte.

Bekijk het boek op Goodreads

Tot slot nog een eervolle vermelding voor The Girl with the Lower Back Tattoo van Amy Schumer, de winnaar in de categorie ‘Best Humor’. Met een satirische blik fileert ze haar eigen leven en de mensen die erin voorkomen.

Heeft deze post je warm gemaakt voor Goodreads? Mijn profiel vind je hier.